>

Wetsuit Nedir? Nasıl Seçilir?

Wetsuit Nedir? Nasıl Seçilir?

Wetsuit Nedir?

Wetsuit, suda fazla zaman geçiren insanların giydiği özel bir kıyafettir. Wetsuitler genellikle soğuk sularda, açık su yüzücüleri, dalgıçlar, sörfçüler tarafından kullanılır. Bir wetsuit kullanıcının vücut ısısını korumasına yardımcı olacak şekilde ısı yalıtımı sağlar. Bu da yüzücülerin tehlikeli derecede düşük vücut ısısı olan hipotermiden kaçınmasına yardımcı olur.

 

Wetsuitler neopren adı verilen kauçuk bir malzemeden üretilir. Eğer kimyaya meraklı biriyseniz, neopren, kloropren monomerlerinden meydana gelen polikloropren polimerinin popüler ismidir. 😊 Tabi ki kimyager olmadığınız sürece bu size bir şey ifade etmeyecek. Neopren hakkında bilmeniz gereken önemli şey ise şudur; neopren içinde azot gazının hapsolduğu hücresel yapıda bir tür köpük kauçuk malzemedir. Ki bu sayede neopren iyi bir ısı yalıtımı sağlar.

 

Nasıl Çalışır?

Wetsuit kullanmanın soğuk havada daha kalın kıyafetler giyerek dışarı çıkmaktan bir farkı yoktur. Soğuk havada ince bir kıyafetle dışarı çıktığınızı düşünün. Örneğin vücut sıcaklığınız 36,50C iken hava sıcaklığı 50C ise termodinamiğin ikinci yasasına göre ısı sıcak ortamdan soğuk ortama doğru hareket edecektir. Yani vücudunuz enerji kaybedecek ve vücut sıcaklığınız düşmeye başlayacaktır. Bunu önlemek için kalın kıyafetler giyerek ısı yalıtımı sağlarız. Böylece vücudumuzun ısı enerjisini kaybetmesinin önüne geçeriz. Söz konusu açık hava olduğunda, insan vücudu ısı enerjisini daha yavaş kaybeder çünkü havanın yoğunluğu düşüktür ve havadaki moleküller arası etkileşimler görece olarak azdır. Ancak su böyle değildir. Yoğunluğu yüksek, moleküller arası enerji aktarımı havaya göre çok daha hızlıdır. Bu yüzden hava ve su sıcaklığı aynı olsa bile suda daha hızlı enerji kaybeder ve daha hızlı üşürüz. Wetsuitler de  kışın giydiğimiz kalın kıyafetlere benzer şekilde soğuk suda vücut ısımızı korumaya yardımcı olurlar.

Wetsuit kullanıcının vücuduna sıkı bir şekilde oturmalıdır. Wetsuitle suya girdiğinizde içine biraz su alacaktır. Yani vücudunuz hep ıslak olacak. Wet İngilizce’ de ıslak anlamına gelmektedir, bu yüzden bu kıyafetlerin adı wetsuit yani ıslak kıyafettir.

Wetsuit giydiğinizde içine aldığı az miktarda su da vücut ısınız ile ısınarak ek bir yalıtım katmanı oluşturur. Ancak bedeninizden büyük bir wetsuit giyerseniz wetsuitin içine daha fazla su gireceği için bu suyu vücut ısınızla ısıtmanız güç olacaktır hem de wetsuitin içine sürekli su giriş çıkışı olacaktır bu da neredeyse wetsuit giymemekle aynı sonuca varır. Bu yüzden wetsuit kesimleri özellikle bacak ve kol kısmında dar ve sıkıdır, dikiş yerlerinden su almaması için de kör dikiş tekniği kullanılır ve dikiş yerleri su geçirmez bir bantla tutturulur. Yani boydan boya geçen dikiş delikleri yoktur. Bunun yerine neoprenin içinden kısmen geçen dikişler kullanılır.

 

Hangi Wetsuit?

Yüzerken herhangi bir neopren kıyafeti kullanamazsınız. Bir dalış wetsuiti yüzmeye yönelik bir wetsuitin yerini tutamaz. Evet daha kalın neopren daha iyi ısı yalıtımı sağlar ancak aynı zamanda esnekliğini ve hafifliğini kaybedeceğinden hareketlerinizi kısıtlar. Bu nedenle branşa göre kullanılan wetsuitlerin özellikleri birbirinden farklıdır. Öte yandan belirli bir branşta bile pek çok teknoloji ve özelliğe sahip ürünler vardır. Orca bu noktada başlangıç seviyesi yüzücülerden profesyonel yüzücülere kadar çok geniş aralıkta çok özel wetsuitler sunuyor.

Doğru wetsuiti bulmak için öncelikle yüzme tekniğinizi iyi tanımlamanız gerekiyor. Yüzme tekniği wetsuit seçiminde kilit noktadır. Örneğin bacak, kalça bölgesi suda batan bir yüzücünün daha fazla kaldırma kuvvetine ihtiyacı vardır. Ancak teknik anlamda bir eksiğiniz yok, olimpiyat yüzücülerine taş çıkarıyorsanız da ihtiyacınız olan daha fazla kaldırma kuvveti değil, daha fazla hareket kabiliyetidir. Yani ekstra kaldırma kuvveti sunmayan, daha ince ve oldukça esnek olan modellere yönelmeniz gerekir. Ya da özellikle rotasyonda sorun yaşıyorsanız rotasyon sırasında sizi destekleyecek, hatalarınızı kapatmaya yardımcı olacak bir ürün seçmeniz gerekir.

Sizin için en doğru model ve bedendeki wetsuiti seçmenize temsilcilerimiz yardımcı olacaktır. Daha fazlasını öğrenmek için bize ulaşmaktan çekinmeyin! 😊

 

Yorum yap

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Ne aramıştınız?

Sepetiniz